Software: Workrave (Windows)
Workrave
Als je last hebt van RSI (Repetitive strain injury), aan je pols of aan je armen, of als je last hebt van een slechte rug (zoals ik) moet je af en toe je handen loslaten van het toetsenbord of de muis, of je rug even strekken door op te staan uit je stoel. Als je echter geconcentreerd bezig bent vergeet je dat nog wel eens. Met als gevolg ’s avonds weer pijn in je rug of, nog erger, na verloop van tijd RSI.
Hier bestaat echter software voor die je hierbij kan helpen. Je kunt deze software ook uit voorzorg gebruiken. De meest bekende is natuurlijk Workpace, dat echter wel voor 1 user € 68,- zonder BTW kost. Wij bespreken hier Workrave echter, die op workpace lijkt.
Workrave
Een freeware versie, die heel erg op workpace lijkt, is Workrave. De meest recente verie komt uit 2013, dit lijkt al lang geleden maar ook op Windows 10 werkt deze software heel goed. Deze versie van Workrave ziet er zo uit nadat je hem opgestart hebt:
Wel, dat is niet veel…
Maar hij geeft wel aan hoe lang het nog duurt voor dat je een Micropause moet nemen, hoe lang het nog duurt voordat je een grote pause moet nemen en hoeveel tijd je vandaag nog mag werken.
Vrees echter niet, hoe lang het nog duurt voordat je een pauze hebt en de lengtes van de pauze die hierbij horen zijn allemaal naar eigen behoefte in te stellen! De micropauze stond op 30 seconden om de 3 minuten, ik zelf hen dit gewijzigd in 15 seconden om de 10 minuten!
Opties
De opties van de Workrave software krijg je door met de rechter muistoets te klikken in het bovenstaande venster op een van de aangegeven tijden. Je optie scherm ziet er uit zoals hier afgebeeld is.
Je kunt er overigens ook voor zorgen dat het tijden venster altijd in beeld blijft als je wilt zien hoe lang het nog duurt naar een volgende pauze. Maar je kunt er ook voor zorgen dat dit venster achter andere windows verborgen kan gaan als dit venster je in de weg blijft staan. Je kunt dit in voorkeuren instellen.
Je kunt in deze keuzes al een rustpauze nemen als dat nog niet hoeft, je kunt ook tussendoor extra oefeningen doen of de statistieken bekijken. Modus kan ingeschakeld worden op ‘Normaal‘, ‘Stil‘ of ‘Uitgeschakeld‘. Netwerk heeft alleen nut bij een multi-user versie voor op een netwerk. ‘About‘ en ‘Beëindigen‘ hebben een heel voor de hand liggende functie :-). About geeft een window met hierin de functie van het programma, de versie en de namen van de programmeurs. Beëindigen sluit het programma af.
Voorkeuren
Met de voorkeuren optie kom je in het instellingen scherm terecht. Dit ziet er zo uit:
Hier kun je dus alle voorkeuren in vastleggen. Zowel op Pauze niveau als op de Gebruikers interface niveau. In de Pauze optie kan iedere pauze apart ingesteld worden. In de Gebruikers Interface optie kan je instellen welke geluiden je wilt horen (of geen), of je alle 3 de klokken in beeld wilt hebben, of 2, of 1. Of je de klokken in dezelfde interface wilt hebben of naast elkaar en nog veel meer. In het Netwerk item kun je netwerk in- of uitschakelen, aangeven welke poort je wilt gebruiken, welke pc’s toegang hebben en nog wat extra opties.
De pauze schermen hebben ook nog oefeningen die gedaan kunnen worden. Zo’n oefeningen scherm en zo’n pauze schem zien er zo uit:
Oefeningen scherm | Pauze scherm | |
---|---|---|
![]() |
![]() |
Deze software helpt mij heel goed met het onder controle houden van mijn rug. Ik zou niet meer zonder willen. Rest mij nog te vertellen waar deze freeware software te verkrijgen is:
Je kunt hier de software voor 2 verschillende OSsen downloaden; Windows en Linux. Ook de sourcecode is hier te krijgen.
Verder kijken...
Voor het overzicht van Games en Software kijk op deze pagina.
Voor meer Software voor Android en Windows kijk op deze pagina.
Voor het overzicht van de soorten tips en trucs kijk op deze pagina.
Voor alle tips en trucs kijk op deze pagina.
Voor meer tips over Microsoft Windows 10 desktop kijk op deze pagina.
Voor 3 gerelateerde posts en het commentaar op deze post kijk hier beneden .